ΕΠΙΛΟΓΟΣ






Κάποιοι χωριανοί μας ξεκίνησαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, να αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ή στην ξενιτιά. Από το χωριό μας υπήρξε σημαντικό μεταναστευτικό ρεύμα προς τη Γερμανία, κυρίως τη δεκαετία του 1960. Κάποιοι από τους μετανάστες επέστρεψαν τις απόμενες δεκαετίες πίσω στο χωριό, ενώ άλλοι παρέμειναν στην ξενιτιά ή προτίμησαν να κατοικήσουν στις πόλεις.

Πολλά από τα παιδιά που γεννήθηκαν στο χωριό μετά το 1960, κατάφεραν να σπουδάσουν και να καταλάβουν σημαντικές θέσεις στην ελληνική κοινωνία. Οι κάτοικοι του χωριού δεν ασχολούνται πλέον αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά δουλεύουν σε εργοστάσια, υπηρεσίες και εταιρίες. Εξάλλου σημαντική ώθηση στην οικονομική ζωή ολόκληρου του νομού της Ξάνθης, έδωσε η ίδρυση με τη πρωτοβουλία του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή, των συνεταιριστικών εργοστασίων που επεξεργάζονταν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή του τόπου (ΣΕΚΕ για εμπορία και επεξεργασία του καπνού, Γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη, ΣΕΒΑΘ για την επεξεργασία λαχανικών, καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και επεξεργασία κρεάτων από τη ΣΕΠΕΚ).

Εκτός από τα συνεταιριστικά εργοστάσια, σημαντική ώθηση στην ευημερία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, έδωσαν και αρκετές ιδιωτικές εταιρίες Σε αυτές τις εταιρίες οι κάτοικοι της περιοχής βρήκαν δουλειά και κατάφεραν να διεκδικήσουν για αυτούς και τα παιδιά τους καλύτερες συνθήκες ζωής από αυτές στις οποίες μεγάλωσαν.
Στην περιοχή του Μαγικού, το εργοστάσιο ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ.

Επιπλέον η ΧΗΜΒΙΟΞΑΝ, ακόμη ένα εργοστάσιο του Μαγικού, παράγει οικοδομικά και βιομηχανικά χρώματα, βερνίκια και μονωτικά υλικά. Ιδρυτές και συνιδιοκτήτες είναι ο Ιωακειμίδης Κωνσταντίνος και ο Πασχαλίδης Εμμανουήλ και ίδρυσαν την εταιρία το 1977. Η εταιρία απασχολεί σήμερα 18 άτομα, ενώ η παραγωγή της φτάνει τους χίλιους τόνους ετησίως και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, λόγω του γενικού ρεύματος της αστυφιλίας, το χωριό μας παρουσίαζε εικόνα ερήμωσης από τους νέους και το δημοτικό σχολείο είχε ελάχιστους μαθητές. Το σκηνικό αυτό ανατράπηκε από τη δεκαετία του 1990 έως τις μέρες μας, οπότε ένα νέα κύμα προσφύγων ήρθε για να μπολιάσει με νέο αίμα το χωριό μας. Πρόκειται για τους Έλληνες Ποντίους από τις πρώην Σοβιετικές χώρες, οι οποίοι κατάφεραν με τη βοήθεια της πολιτείας να επαναπατριστούν και να ριζώσουν στη νέα τους πατρίδα, δίνοντας ζωή στις γειτονιές μας και παιδιά στις τάξεις του δημοτικού σχολείου. Τα καινούργια τους σπίτια ομορφαίνουν το χωριό το οποίο βρίσκεται γενικά σε τροχιά ανάπτυξης λόγω και της εγγύτητάς του στην πόλη της Ξάνθης, γεγονός που ελκύει αρκετούς Ξανθιώτες να χτίσουν εδώ τα καινούργια σπιτικά τους.








Δεν υπάρχουν σχόλια: